مقاله مهندس حسن نبی پور افروزی
بررسی سطوح مختلف پروتئین قابل و غیرقابل تجزیه در شکمبه بر عملکرد و قابلیت هضم در برههای نر پرواری
در این مطالعهدر دو آزمایش اثر سطوح مختلف پروتئین قابل و غیرقابل تجزیه در شکمبه در جیرههای سریع التخمیربر عملکرد برههای نرمورد بررسی قرار گرفت. در آزمایش اول تجزیهپذیری مادهی خشک و پروتئین خام پودرماهی،کنجالهی سویا و کنسانتره جیرههای مذکور طی زمانهای مختلف شکمبهگذاری (صفر، 4، 8، 12 و 24 ساعت) با استفاده از دو رأس گوسفند فیستولادار دو ساله نژاد زل مازندرانی با میانگین وزن 2 30 تعیین گردید. تجزیهپذیری مؤثر مادهی خشک پروتئین خام پودر ماهی بهطور معنیداری کمتر از کنجالهی سویا بود (05/0>P). از نظر تجزیهپذیری مؤثر مادهی خشک بین کنسانترههای مختلف، تفاوت معنیداری وجود نداشت ولی تجزیهپذیری مؤثر پروتئین خام کنسانترهها بهطور معنیداری کاهش یافت.در آزمایش دوم24 رأس بره نر حاصل از آمیختهگری تجاری نژاد زل -سنگسری، با سن تقریبی 6 تا 7 ماه و میانگین وزن زنده 5/2 ± 29 کیلوگرمدر قالب یک طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار (جیره) و هر تیمار با 8 تکراربه مدت 95 روز مورد آزمایش قرار گرفتند. قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی تحت تأثیر تیمار آزمایشی قرار نگرفت. با کاهش نسبت پروتئین قابل و غیرقابل تجزیه در شکمبه جیره pHادرار بهطور معنیداری کاهش یافت ولی pHمایع شکمبه و pHمدفوع تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی واقع نشد. نتیجه کلی نشان داد که کاربرد جیره حاوی 35 درصد پروتئین غیرقابل در شکمبه به عنوان مطلوبترین جیره برای برههای نر به شمار میرود.
لینک دانلود :http://jlr.birjand.ac.ir/article_344_627f1e5c6e51b356089515171ef6f46d.pdf |